Monday, September 3, 2012

Refika'dan kırmızı mantı tarifi











Yazın kutsal üçlemesi – KIRMIZI MANTI






Domates, fesleğen ve peynir… Bu üçü bir araya geldiğinde gerçekten samanlık seyran oluyor. Biraz domates, sarımsak ve fesleğen üzerine peynirle yaptığınız salata size kilosu 40 lira olan bonfile tatmini verecektir göreceksiniz.

Ben de bu kutsal üçlü ve yanlarında Dartanyan olarak gelen sarımsağı kullanarak bir tarif denedim. Mantıya göz kırpan, hızlıca yapılan bir lezzet çıktı ortaya.

Bir adet yufkayı sigara böregi yapar gibi 16 adet üçgene ayırın. 200 gram krem keçi peyniri ve 60 gram didilmiş dil peyniriyle karıştırıp, 1/4 muskat rendesiyle harmanlayın. Sonra bu karışımı üçgen yufkaların içine birer çorba kaşığı kadar koyup, sigara böreği sarar gibi rulo yapın. Ancak sigara böreğini rulo yaparken kenarlarını kıvırıp kapatmayın, serbest kalsın. Sonra bu kenarların bir tarafını biraz suya batırın ve iki tarafı kavuşturup halka şeklini alan biraz irice mantılar yapın. Bu şekilde 16 adet mantınız olacak. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip 200 derecelik fırına verin; yaklaşık yedi-sekiz dakikada çıtır mantılar halini alacaklar. Siz de o sırada dört orta boy domatesi rendeleyin, dört diş sarımsağı ince ince doğrayın. Bir tavada üç çorba kaşığı zeytinyağında önce sarımsakları sonra domatesleri ekleyip kısık ateşte çevirin. İçerisine bir buçuk çorba kaşığı beyaz şarap sirkesi ve 15 tur karabiber çekin. Sos göbek atmaya başlayıp, kıvamını bulunca olmuş demektir. Son olarak 10 dal taze fesleğeni sosa ilave edip, fırından çıkan mantıları da sosa ekleyin. Yağsız tavada renkleri kahverengiye dönene kadar çevirdiğiniz iki çorba kaşığı dolmalık fıstığı da son dokunuş olarak tabağınıza koyup afiyetle yiyin.


No comments:

Post a Comment