Saturday, July 7, 2012

Sıcaklarda Burun Kanamasına Dikkat!!! : Kadınsal Blog

sıcaklarda burun kanamasına dikkat


Yaz aylarında görülen burun kanamalarının aşırı sıcak veya temelinde tansiyon, böbrek gibi irsi nedenlerden kaynaklandığı, bu nedenle kanamaların coğaldığı belirtildi.
Yaz aylarında  çocuklarda burun kanamalarının sık görüldüğünü, bunun sıradan bir nedenden kaynaklanabildiği gibi, seyrek de olsa temelde yatan bir kan hastalığından, tansiyon yüksekliğinden, böbrek hastalığına, tümörlerden, ‘hemofili’ olarak nitelendirilen irsi kanama diyatezlerine kadar varan ciddi nedenlerden  görülebildiğini söyledi. Hiçbir burun kanamasını hafife almamak gerektiği doktorlar tarafından belirtildi.
Burun kanamaları arada sırada da olsa çok ciddi bir hastalığın ön belirtisi olabilir. Burnun ön kısmında bir kavşakta kılcal damarlar kuruyup  kolayca çatlayıp kanamaya başlar.  Sıcakların da etkisi ile kuruyan damarlar, ufak bir darbe veya burnun karıştırılması ile kolayca çatlar ve  kanama başlar. Atar damar çatlamış ise kanama ciddi boyutlara bile varabilir. Böyle durumlarda burnu kanatlarından baş ve işaret parmakları ile bırakmadan beş dakika kadar sıkmak çoğu kez burun kanamasını durdurur ve kontrol altına alır.Olmadı tampon yapılır.Kanayan damarlar elektrokoterize edilir. Panik yapmamak gerekir. Tekrar eden kanamalarda temelde yatan bir ciddi neden var mı diye kan ve diğer laboratuvar incemeleri yapılır.

No comments:

Post a Comment